et ordentlig stykke brød

sådan gør du

Mine kursister ved, at jeg ikke gør ret meget ud af rugbrød ud over at skælde ud på det "stads" der i dag sælges som rugbrød.

Meget af det er opblandet med hvedemel, meget er indfarvet med ammonieret karamel, og en stor del af rugdejen er gammelt brød, som er blevet returneret til virksomheden efter sidste salgsdag, revet og hældt i den friske dej.

Dertil kommer at man tilsætter fede, olieholdige kerner, som latterliggør de mange, der sparer smørret for at holde figuren.

Jeg har derfor eksperimenteret for at finde frem til et ærligt rugbrød, som har den rene friske rugsmag, og er helt uden andre tilsætningsstoffer end gær og salt.


Du indleder med at lave en sur:


Bland 3 dl. vand med 10 g gær og rugmel til en ganske stiv dej. Anbring blandingen tildækket et lunt sted til næste dag, hvor du iblander 1 deciliter vand og rugmel så dejen igen er ret stiv. Den følgende dag gør du det samme og fortsætter de følgende dage indtil du har tid til at lave dit brød. Du skal helst bearbejde suren et par gange om dagen, så den ikke står og rådner i bunden.

Tidligst på fjerdedagen tilsætter du seks deciliter varmt vand (ca. 60 grader) og rører nu rugmel og en spiseskefuld salt i til en meget stiv blanding. Men den skal dog ikke være ligeså stiv som den pakke ler, du hjembringer til juledekorationerne. 

Når du er færdig er der sikkert et par hundrede gram mel tilbage i din 2 kilos pose.

Nu lader du dejen hvile i et par timer. Den hæver pænt, hvis du sørger for at der er ordentligt varmt i køkkenet. Derefter arbejder du den sammen og bearbejder den til en helt glat pølse, der er ca. ti cm tyk. 

Den deler du i to og sætter på en bageplade.

Nu skal du helst holde overfladen fugtig. 

Det kan du gøre med din vandforstøver, men du kan også koge en smule kartoffelmel op med vand, så du får en tyk jævning, som du pensler på brødene, så holder overfladen sig fugtig.

Du bager brødene, når de har stået et par timer og du kan se, at de har hævet pænt.

Ovnen skal være 190 grader, og bagetiden er ca. 1 time og 30 minutter. Og husk at varmluftfunktionen kun er opfundet for  at genere dig. Brug det ikke!


Jeg siger med det samme, at uden en god køkkenmaskine er det hårdt arbejde. Men det bliver også godt brød. Hvis du vil fryse noget, kan du evt. skære det i skiver før frysning, så bliver det lettere at bruge det til dagligt.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Susanne | Svar 07.04.2016 13.04

Dejen laver jeg lidt mere lnd og bager den i form - luftigt og godt rugbrød - også til fryseren.
Tak for en meget fin opskrift Hans!

Susanne | Svar 07.04.2016 13.00

Det bliver et pragtfuldt, velsmagende brød. Jeg erstatter en del af vandet de første par dage med hvidt- eller maltøl, det gør det endnu mere velsmagende.

Rasmus | Svar 10.09.2012 20.37

Hej. Hvorfor skal brødet holdes fugtigt mens det bages? Modvirker det at det sprækker i overfladen og at skorpen løfter sig?

Hans 14.09.2012 13.25

Det er kun i begyndelsen af bageprocessen , du bør holde brødet fugtigt for at sikre, at brødets kan hæve optimalt i bagningens første fase.

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

01.11 | 08:57

selvfølgelig kan jeg sende bogen til dig, men du må sende mig adressen. prisen er kr. 200 plus porto kr. 50

...
31.10 | 16:52

Hej vil meget gerne købe bogen. Hvis jeg kan få den sendt vil det være fedt.

...
28.10 | 09:50

Om få måneder forsvinder denne side. Jeg flytter over på facebook omkring årsskiftet og lægger så meget som muligt op der.

...
11.07 | 15:47

det er jeg da glad for at høre. Send mig adresse på hansbredahl@gmail.com, og jeg skal straks sende. betaling på mobil 42295951

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE