Mel er mange ting

hvedemel

På bagekurset bruger vi almindeligt hvedemel, der har 12 pct. protein. Det er mel, der er velegnet til brødbagning. Til kager kan man bruge mel, der har mindre protein.
Den meltype, vi bruger, fås i Netto under navnet "bagerens hvedemel".

Denne meltype er uden skal og kim. Det er en blanding af dansk og udenlandsk mel, og man siger, at det har en "udmalingsgrad" på omkring 70 hvilket betyder, at de inderste 70 pct. af kernen bliver brugt til denne meltype.
Hvis kimen var med i melet, ville melet meget hurtigt blive ødelagt på grund af kimens store fedtindhold.

Hvis melet har en udmalingrad på 100, kalder vi det grahamsmel, og det svarer grundlæggende til en fuldkornsmel. Hele kernen er med, omend den er malet til mel.
Ernæringsværdi og klidindhold er nøjagtigt det samme.

Mel med hele kerner, som vi kalder fuldkornsmel, skal behandles på en særlig måde hvis man skal have glæde af kernernes indhold. Kernene skal opblødes eller koges. I modsat fald bliver de bare hårde og ufordøjelige, og man risikerer at knække tænder på det. Derfor er Grahamsmel bedre egnet, hvis man vil have hele kornet med.

Rugmel er også en 100 pct. udmaling. Altså hele kernen  er med, og man får hverken mere eller mindre fiber, hvis man beder om fuldkornsrugbrød.

Hvid hvede er også en fuldkornsmel. Det er en meget stærk mel med meget protein, og man skal nøje følge opskriften nøje indtil man har lært melet at kende.

Spelt er en gammel korsort i familie med hvede, men overordentlig svær at arbejde med. Kernen er afsindig hård. Melet giver ikke bedre brød, men noget anderledes brød, men meget velsmagende, lidt fladere bl.a. fordi glutenet i Spelt ikke er så kraftigt.

I melets "udviklingshistorie" har man fravalgt sorter, som var vanskelige at håndtere bagemæssigt. Det skal ikke hindre os i at bruge det, når blot man ved, at det ikke nødvendigvis giver bedre brød.
Hvis man vil bruge de gamle meltyper er det klogt at blande det med moderne mel for at forbedre bageegenskaberne

Melblandinger og kerner

Der udbydes en lang række melblandinger i vore supermarkeder, og det er lidt moderne at rynke på næsen af dem. Det er der imidlertid ingen grund til. Disse melblandinger svarer stort set til, hvad der bruges i et utal af bagerier landet over.
Der er tilsat bageforbedende stoffer, som for de flestes vedkommende er baseret på fedtstoffer, og det betyder selvfølgelig, at du får lidt mere volumen, og at dit brød ligner det, du køber i supermarkedet.
Der er ingen ernæringsmæssige problemer forbundet med det, og det er sandt at sige en nem løsning, hvis man har lidt travlt. Derfor kan det være en god ide at have en pose stående i skabet sådan, at man lynhurtigt kan banke noget brød sammen, hvis man har brug for det.
Jeg har gennem nogle måneder testet en række af disse produkter. Det vil sige, at jeg har set på indholdet og på hvordan opskriften virker og endelig, hvordan brødet smager. Min konklusion er, at brødet er både godt og holdbart, og at det er nemt at følge opskriften. 

Jeg giver jer ret i, at disse færdigmeltyper er ganske dyre. Derfor vil jeg foreslå, at man køber rigeligt ind, når poserne er på tilbud. Det kan holde sig i ret lang tid, hvis det bliver opbevaret køligt.


Kerner

Der er  mange  der har vænnet sig til, at der skal være kerner i brød. Hvis man har brug for det, er det vigtigt at man undersøger kernernes olie eller fedtindhold. Det påvirker brødets bageevne. Det vil også påvirke din slankekur alvorligt. Jo flere af den slags kerner og frø der er i brødet, desto tungere bliver det.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Baa | Svar 31.03.2016 21.46

Er der E300 i jeres mel?

hans 01.04.2016 01.09

ja

Niels | Svar 11.03.2014 15.01

Tak for dit svar, Hans - det vil jeg prøve. Blot overraskende at 'de sikre valg' - mærkevarerne Amo og Gluten, der markedsføres til gærbrød - blot er kagemel!

Niels | Svar 11.03.2014 13.17

Ingen af i alt 9 forskellige poser hvedemel i Fakta i dag havde et proteinindhold på 12%: 2 med 11%, 5 med 10% (bl.a. Amo og Gluten) og 2 under 10%. Hvad så??

hans bredahl 11.03.2014 14.17

gå ind i Netto! Glem Fakta, glem Brugsen, de roder rundt i en eller andet forestilling om, at man ikke checker varerne!

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

08.12 | 10:28

Det ber blot en plastbox med tætsluttende låg, idet der dog i låget er en ventil, som kan lade luft slippe ud, når trykket i beholderen stiger

...
08.12 | 08:38

Hejsa..
Hvordan ser den hæveboks fra ikea ud?Lyder spændende
Hilsen Rikke

...
06.12 | 19:08

Tusind tak

...
06.12 | 18:03

du skal bruge remonce i et papirtyndt lag og folde i tre lag. samling nederst, stryge og vende ud på nødder og sukker.

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE