Når du søger på nettet under "varme hveder" er der et hav af opskrifter, og mange af dem er selvfølgelig behæftet med alvorlige fejl. Det, vi ved, er jo, at der altid kommer brød ud af det, men at det ikke altid er det brød. man havde håbet.
Jeg har fundet min fars gamle opskrift på hveder frem:
1 liter sødmælk
120 g. gær
100 g. sukker
150 g. fedt (margarine, svinefedt eller smør)
10 g. salt
2 æg
Mel til en ret blød dej (blød uden at være klistret)
Lad dejen hvile i to gange 15 min. (hvis altså dejen er pænt varm, ellers længere tid)
Du kan også tilsætte 100 gram biga for at fremtvinge mere smag.
Form boller der vejer ca. 90 gram og sæt den relativt tæt på plade, og lad dem hæve til pænt over dobbelt størrelse. Spray eventuelt med vand. Sæt dem i ovnen ved 210 gr. og lad dem bage til en pæn lysebrun farve.
Gem dem til næste dag, del dem i halve og bag dem pænt lysebrune ved 200 grader.