økologisk eller almindelig

Der har været meget snak om, at fremstillingen af konventionelt gær gør brug af en masse kemikalier og at “rest” vandet derfra er direkte miljøskadeligt. 

Generelt bygger hele debatten på nogle udokumenterede påstande som er blevet fundet i en Bagebog (der ligeledes ikke dokumenterer påstandende). Her er de ting folk skal være opmærksom på når de snakker om fremstillingen af bagegær (økologisk eller ej):

Den gær vi bruger i bagning er i virkeligheden en svamp (Saccharmoyeces cerevisiae), som man “dyrker” ved at tilsætte sukkerstof (i form af enten hvedemalt eller roe). Man fandt i tidernes morgen ud af at hvis man ikke giver gæren ilt, så sker der en fermentering, og der produceres alkohol. Sørger man derimod for at gær/sukker blandingen får rigeligt med ilt, så vil der ske en kraftig celledeling og gæren vil formere sig (der produceres ny frisk gær).

Der vil også være affaldsgær fra alkohol produktionen men den vil være “træt” og ikke være egnet til at give brød hæveegenskaber. Derfor dyrkes al den gær, vi bruger til bagning, i en selvstændig proces (og er derfor ikke et biprodukt fra alkohol produktionen, som mange fejlagtigt tror). Dette betyder også at man kan få en helt ren gær som kun indeholder den pågældende gærstamme, man ønsker i bagningen (og ikke andre gærtyper, som kan skade brødet eller personen der spiser det).

Der omtales i debatten bl.a. at spildevandet (og produktionen) fra gær indeholder store mængder Amoniak og svovlsyre. men det er en ufarlige binding kaldet ammoniumsulfat ( (NH4)2SO4 – også kendt som surhedsregulerende middel E517,der bl.a. benyttes i brød og lignende).

Denne ammonium salt benyttes til at give de optimale forhold til gærvæksten, men vil ikke bidrage til spildevandet i nævneværdig grad. 

Der er ganske rigtigt store mængder spildevand fra produktionen af gær (begge typer) men mængden af “affald” i vandet er forsvindende lille i forhold til vandmængden. Den dansk gærfabrik har dog alligevel eget rensningsanlæg, som fjerner de sidste affaldsprodukter, således at det vand, der føres tilbage i vores vandløb, er helt rent (som vand fra huse osv).

Forskellen på den økologiske gær og den konventionelle gær er simpelthen blot at der i den ene (den konventionelle) benyttes hvedemalt som “sukker” hvorimod den økologiske gær laves af økologiske råvarer (Hos Dansk Gærfabrik er det således Sukkerroer) efter lovgivningen omkring økologisk produktion. Spildevandet fra begge produktioner ryger til nøjagtigt samme sted, nemlig fabrikkens rensningsanlæg på vej ud af fabrikken.

Èt er dog sikkert. der er kke er nogen af disse kemikalier tilbage i det færdige produkt 

 

Læs mere: Der er noget i gære – test af gær til bagning / Grill & Kokkerier http://www.grillkokkerier.dk/2013/02/03/der-er-noget-i-gaere-test-af-gaer-til-bagning/#ixzz3HLH4xV89 

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

08.12 | 10:28

Det ber blot en plastbox med tætsluttende låg, idet der dog i låget er en ventil, som kan lade luft slippe ud, når trykket i beholderen stiger

...
08.12 | 08:38

Hejsa..
Hvordan ser den hæveboks fra ikea ud?Lyder spændende
Hilsen Rikke

...
06.12 | 19:08

Tusind tak

...
06.12 | 18:03

du skal bruge remonce i et papirtyndt lag og folde i tre lag. samling nederst, stryge og vende ud på nødder og sukker.

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE